Ville Löppönen (s. 1980) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2007 sekä ortodoksisen teologian maisteriksi vuonna 2018. Löppösen teoksia on ollut laajalti esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että kansainvälisesti, muun muassa Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Taiteilijan edellinen yksityisnäyttely Helsinki Contemporaryssa nähtiin vuonna 2016.
Löppösen abstrakteja elementtejä ja fotorealismia yhdistävissä teoksissa sarjakuvat kohtaavat maalaustaiteen tradition. Teokset ammentavat länsimaisesta kirkkotaiteesta, mutta viimeaikoina perhe ja arki ovat toimineet innoituksen lähteinä, ja ilmaisu on liikkunut ekspressiivisempään suuntaan.
Mika Hannula: Näyttely on nimeltään Interventions. Mihin tämä viittaa, mistä on kyse?
Ville Löppönen: Nimi viittaa maalauksen väliintuloon arjessa. Maalaus tulee ja laajentaa arkea, vaikka on luonnollisesti myös osa sitä. Se syventää ja mahdollistaa katselun, jota harvat kykenevät hyödyntämään; pysähtymisen katselemaan arjessa tapahtumaa nimeltä maalaus ja sitä, mitä se tuo esiin. Miten se tarjoaa näköalan sekä sisään että ulos.
Maalari on siis etuoikeutettu hitaaseen katseluun, väliintulon huomioimiseen ja sen jakamiseen toisille. Hidas katselu on dialogia, kontemplaatiota, rukousta, hiljaisuutta ja lopulta, jos hyvin käy, trialogia. Trialogilla tarkoitan kolmen osapuolen välistä kuuntelevaa keskustelua, joka tapahtuu pohjalla maalatessa. Keskustelua maalauksen, kontekstin ja maalarin välillä. Paljon asiaa pienessä tilassa. Haluan käyttää sana trialogi, sillä se kuvastaa tapahtumaa ja ihannetta, joka viittaa kauniisti Pyhään Kolminaisuuteen, kolmen osapuolen väliseen dynaamiseen, rakastavaan keskusteluun, joka on jatkuvaa väliintuloa ja huomioimista.
Ilman ihanteita tai mielikuvituksen trialogia väliintulo tapahtuu arjesta arkeen. Se tapahtuu kotoa työhuoneelle ja takaisin siirtymisessä. Viime aikoina väliintulo on liikkunut perheenjäsenten, erityisesti lasten kuvien kautta. Lasten katseiden alla ja lomassa, maalaten tuttua tuntematonta kasvavaa yksilöä, joka reagoi kaikkeen ja vielä toistaiseksi antaa sen näkyä ulos. Vaikea aihe vie huomion maalaukseen, joka johdattaa katsomaan syvälle sisään. Tapahtuu kohtaaminen. Maalaus tulee kaikkineen väliin myös galleriatilassa.
Interventions keskittyy maalauksen potentiaaliin muutoksen tuojana ja tilan ja ajan venyttäjänä. Olemisen ja läsnäolon kuiskauksena.
MH: Näyttelystä välittyy kiistatta liike, irtiotto aikaisemmasta työskentelystäsi. Miten kuvailisit tätä liikettä ja muutosta, murrostakin?
VL: Liike on keskeistä, sillä sitä maalaus on. Maalaus on dynaamista liikettä, se on irtiottoa ja väliintuloa. Ajattelen, että maalauksen luonne on liikkeessä, joka on kasvamista. Tämä tarkoittaa sitä, että maalari ja maalaus kasvavat yhdessä kohti syvempää myötätuntoa ja ymmärrystä. Maalauksen muoto muuttuu ja syventyy.
Tämä murros on varmaankin näkökulman laajentumista ja ymmärryksen lisääntymistä maalauksen kielen suhteen. Siis avautumista kokonaisvaltaisempaan kielelliseen ilmaisuun, ihmisen kokonaisuuden läsnäoloon maalauksessa. Konkreettisesti värit ja itse maalaaminen ovat lisääntyneet.
Kyse on lopulta luottamuksesta siihen, mitä tekee. Maalaukseen tulleet keinot eivät ole uusia, vaan tekniikkoina tuttuja, mutta nyt niille on löytynyt käyttöä, merkityksiä, tarve. Minussa on olemassa tarve tai paine, joka tarvitsee uusia ilmentymisen tapoja. Olen saanut löytää yhä uudelleen maalauksen keinoja, joilla kulkea eteenpäin. Jos asiaa haluaa yksinkertaistaa, niin kyse on liikkeestä reunoilta sisään. Esittävästä abstraktiin, etsiytyen syvemmälle olemisen merkitykseen ja kasvuun. Ei niin, että esittävän maalauksen ja abstraktin välillä olisi jotain syvyyseroja, vaan liikettä sanallisesta sanattomaan ja takaisin.
MH: Muutos on hyvin ilmeinen myös edellisen, Helsinki Contemporaryssa vuonna 2016 nähdyn yksityisnäyttelysi Rukouksia ja nykyisen näyttelyn kuvastoissa. Maalausta taustoittaessasi viittaat yhä ainakin osittain uskontokokemukseen ja käytät uskonnon käsitteistöä, mutta itse maalauksissa uskonnolliset viittaukset eivät ole enää mukana. Miksi?
VL: Ajattelen, että kohdallani maalaamisessa on kyse kokemuksellisuudesta, ei asioiden nimeämisestä. Kommunikointi tapahtuu kokemuksen tasolla, ja uskonnollisen alueen kuvallinen ilmaisu ei riitä siihen. Se on ikään kuin jäänyt jälkeen teologisen puheen ja sanojen todellisuudesta. Kyllä maalauksessa on kohdattavissa samoja tapahtumia kuin mitä kuvailen uskonnollisen kokemuksen, tai paremmin, teologisen kielen kautta. Eri kielipelit nimittävät asioita hieman eri tavoin ja minulle tuttua on puhua niistä teologisen sanaston kautta. Sama suunta teoksillani edelleen on, koen ja näen ne edelleen teologisina, vaikka uskonnollinen tai suora kristillinen symboliikka on niistä hävinnyt.
Kyse on jälleen katsomisesta, näkemisestä, siitä kuinka näkemänsä tulkitsee ja mihin se tulkinta nojaa. Toivoisin sen nojaavan rakkauden kokemukseen, mikä tietysti on koko elämän mittainen armollinen haaste. Tällä kertaa se, mitä edellisessä näyttelyssä hain; arjen esiin tuoma ihme eli läsnäolo ja kohtaaminen, on alkanut saada yleisempiä, maalauksen oman kielen ja luonteen mukaisia ilmaisuja.
MH: Arjessa tapahtuva liike reunoilta sisään. Miten tässä läsnäolossa pystyy saamaan aikaan sekä läheisyyttä että etäisyyttä, sitä liikettä? Tai toista kautta: eikö se ole myös raskasta, jos ja kun maalaus on niin vahvasti kiinni arjessa, lähimmäisissä?
VL: Reunoilta sisään merkitsee sitä, että liike tapahtuu syventyen, keskittyneesti liikkuen kohti keskustaa, joka on liikkeessä ja muutoksessa eteenpäin. Tämä aiheuttaa sen, että liike on loputon matka ymmärtämisen ja uudelleen ymmärtämisen tapahtumassa. Hyvin yksinkertaisesti tämä tapahtuu tällä hetkellä figuurin käsittelyssä kohti abstraktia. Maalaus kulkee taustasta figuuriin esittävän ja abstraktin sekoittuessa toisiinsa, pyrkien löytämään välilleen luonnollisen suhteen ja jatkumon.
Maalauksen sidos arkeen on raskas, jos maalaus välineenä on raskautunut tai rasittunut, menettänyt liikkeen ja tapahtuu suorittamisesta käsin. Ja eittämättä sitä se välillä on. Kuitenkin maalauksen, niin kuin kaiken luovan tekemisen – näin epäilen – kauneus ja armollisuus on siinä, että tehdessään ei aina tiedä, mitä tekee. Jos näin käy, tekeminen yleensä pysähtyy ja tulee tarve etääntyä teoksesta. Maalaus itsessään voi olla erittäin nautinnollista ja mukavaa. Se tekee haastavien asioiden käsittelystä kevyempää ja antaa mielekkään reitin nöyrtymiselle eli mahdollisuuden kohtaamiselle ja läsnäololle.
Maalari saa olla oma itsensä tässä ja nyt, ilman moralismia tai sääntöjen ja rajoitteiden paineita. Maalari voi siirtyä tarvittaessa pois tai astua syrjään. Jälleen palata katsellen hitaasti välimatkan päästä. Tässä tulee esiin maalauksen kauneus ja se, miten tärkeä osa kauneus on maalarin tekemistä. Se rohkaisee ja tuottaa mielihyvää samalla kun katsoo kriittisesti itseensä ja itsestään ulos. Tai katsoo vain ja antaa katseen tehdä oman työnsä, keskustelun, jonka myötä edellä mainittu trialogi tapahtuu. Tämän ansiosta maalaus ja maalari voivat kehittyä ja kasvaa. Kyse on nautinnosta, joka tukee ja toivon mukaan synnyttää hyveitä: empatiaa, myötätuntoa, kohtaamista, läsnäoloa eli Rakkautta. Tässä on taas se väliintulo. Ei pakottaen, huutaen tai rangaisten vaan hitaasti katsellen.
MH: Olet viime aikoina työstänyt muotokuvia taiteilijakollegoista, tunnetuista ja vähän tuntemattomammistakin. Miten tämä sarja lähti liikkeelle?
VL: Muotokuvat lähtivät liikkeelle jo edellisessä Rukouksia-näyttelyssäni, jossa olin maalannut kuvia opettajistani ja ihmisistä, jotka olivat antaneet pohjaa ja suuntaa siihen, mitä teen. Nyt jälkikäteen olen tullut ajatukseen, että kyse on etsinnästä ja jälleen väliin tulemisesta siinä mielessä, että maalaamani henkilöt ovat tulleet ja tuoneet väliin jotakin, mitä on täytynyt etsiä sekä suhteuttaa. Näitä väliintuloja olen halunnut katsella, jotta voin löytää siitä, mitä minulle on annettu, jotakin, jota voin katsella ja kokea maalatessani eteenpäin. Kyse on jatkumosta ja sen kauneuden näkemisestä; maalauksen tuntemisesta takana ja sen siirtämisestä eteenpäin.
MH: Hyvinkään taidemuseossa oli loppuvuonna 2018 esillä Hiljaisuuden manifesti -ryhmänäyttely ja siellä tekemäsi sarja Francis Baconin muotokuvia, joista jatkumossa kehittyneitä teoksia on mukana myös gallerianäyttelyssä. Mutta miksi juuri Bacon, mikä hänessä kiinnostaa?
VL: Baconissa kiinnostaa kauneus. Olen maalannut Baconista ehkä viisi kuvaa ja piirtänyt hänen kasvojensa pohjalta muutamia piirustuksia. Meni jonkin aikaa ennen kuin käsitin, miksi maalasin juuri hänen kasvojaan.
Baconissa näkyy tragedia, ristiriita ja kauneus. Ristiriita ja tragedia ei nujertanut sitä kauneutta, joka hänen maalauksissaan tulee esiin. Se jälki, jolla Bacon maalasi, on jopa hassun kevyt ja äärimmäisen herkkä suhteessa siihen kauhuun tai tuskaan, joka hänen maalauksissaan on kuvan tasolla. Luulen, että Baconin kautta opin maalaamisesta jotakin sellaista, mitä Lucian Freud, jota olen myös paljon maalannut, ei kyennyt välittämään.
Baconin kasvojen maalaaminen on ollut minulle tämän asian katselua, kokemista, oppimista ja ymmärtämistä. Se on keskustelua siitä, kuinka maalaus toimii. Bacon opettaa meille, mikä ero on kuvittamisella ja maalaamisella. Sen oppii katsomalla hänen teoksiaan.
Freud tuli hieman toista kautta ja on näyttänyt minulle, mitä katsominen voi olla. Mitä tarkoittaa todella katsoa.
MH: Niin, Baconia ja Freudia erottaa se, mitä he maalasivat: edellinen maalasi valokuvista, usein varta vasten otetuistakin, kun taas jälkimmäinen maalasi erinomaisella keskittyneisyydellä ja vahvassa jatkumon kaaressa elävää mallia. Liittyykö tämä ajatukseen siitä, mitä tarkoittaa todella katsoa, hitaasti, syventyen?
VL: Minulle katsomisessa ei ole niinkään kyse siitä, miten katson kohdetta, jota käytän ikään kuin reittinä itse maalaamiseen – oli se sitten valokuva tai elävä malli. Katsomisella tarkoitan sitä, miten asioita katsotaan. Sitä suuntaa. Freud katsoi mielestäni maalauksen kautta mallejaan erinomaisen inhimillisesti. Hän näki maalauksen materiaalisuuden ja värien kautta ihmisen sisintä eri kautta kuin Bacon.
Ymmärtääkseni Freud oli hidas maalari ja työsti pitkään yhtä työtä. Tässä katselun tavassa niin katsominen ulos kuin sisään on hidasta, ja se näkyy Freudin väreissä ja materiaalisuudessa. Kuinka hän asettaa sävyt ja maalimassaan. Se ei ole spektaakkelimaista luonnon jäljittelyä, vaan kyse on, voisinko sanoa, hitaasta ekspressiosta. Baconin kauneus on herkkyydessä ja impulsiivisuudessa, kun taas Freudin kauneus on siinä, kuinka hänen hahmonsa on läsnä ja riisuttu vallan ja aseman jäljistä. En puhu ulkoisista symboleista, vaan puhtaasta preesensistä. Freudin katseen hitaus on mielestäni purkanut asiat kohtaamiseen ja läsnäoloon. Se kulkee reunoilta sisään. Katse ja teko ovat yhdessä kontemplaatiota, hiljaisuutta, hidasta katselua, näkemistä.
MH: Entä omakuvat – ohessa ja vierellä teosten, joissa lähtökohta on arki lasten kanssa. Mikä on omakuvien rooli tai merkitys prosessissa?
VL: Niin, en tiedä aivan tarkkaan, onko omakuva jotenkin perustavanlaatuisesti erilainen, kun se on liitetty maalaamiseen perheestä kuin maalaamiseen vaikka Baconista ja Freudista. Ehkä arki lasten kanssa tuottaa enemmän positiivisia vireitä maalaukseen kuin edellä mainittujen läsnäolo.
Omakuvat ovat paluuta ja yritystä tunnistaa ja paikantaa itseään. Ottaa ja mitata matkaa yhteisöstä yksilöön. Yksilö on yksilö aina yhteisössä. Yhteisö, tässä tapauksessa perhe, tulkitsee ja määrittää minua yksilönä. Samoin maalauksen perinne, esimerkkinä Baconin ja Freudin jättämä jatkumo, määrittää maalaria omalla tavallaan. Vaikka yksinään yksilö hajoaa, pirstaloituu, koska ei ole mihin katsoa ja minkä kautta katsoa, niin yksityistä aikaa myös tarvitaan. Eli omakuvan myötä katson takaisin itseeni eri tavalla, sillä se, kuinka itseään maalaa, voi esimerkiksi näyttää jotakin niistä fantasioista ja sisäisistä vireistä, joita ei välttämättä muuten näe.
Toinen keskeinen asia on ymmärtää, kuinka minä katson itseäni. Mitä minä löydän, kun katson omia kasvojani maalaten? Mitä tapahtuu maalaukselle, kun maalaan itseäni, vai tapahtuuko mitään? Prosessi on kuitenkin intuitiivinen ja omakuvat syntyvät pitkälti intuition myötä. Eli omakuvan rooli voi muuttua prosessin myötä ja kääntyä kokonaan niin, ettei kyse enää ole konkreettisesta omakuvasta.
Omakuvat, samoin kuin teokset vaimostani, ovat kulkeneet mukanani pitkin matkaa. Kyse on dialogista ja siitä, kuinka se kasvaa ja etenee muutosten myötä. Valokuva henkilöstä tai henkilöistä on aloituspiste matkalle ja katsomiselle, joka saa olemuksensa vasta välineen kautta. Palaan taas siihen hitaaseen katsomiseen. Maalaaminen voi tekona nopeutua, mutta katse, sen tulisi hidastua. Lasten ja perheen myötä katse on hidastunut ja näin se tapahtuu luultavasti suhteessa omakuvaankin.
MH: Ei ihan täysin vakavissaan, mutta kuitenkin: eikö ole rasittavaa katsoa alati omaa pärstäänsä? Ja sitten vähän vakavammin: mikä on omakuvan mahdollinen suhde itserakkauteen ja miten siitä umpikujasta pääsee pois?
VL: Oman naaman tuijottelu. Niin, elämme erilaisten taikapeilien eli selfie-kuvien aikaa. Ihmiset näyttävät nauttivan itsensä tuijottelusta ja tämän jakamisesta muille. Erona on se, että maalauksenprosessi vieraannuttaa maalarin maalaamasta vain omaa naamaansa ja kuljettaa katsomaan pois niistä kasvojen piirteistä, tunnistettavuuden ja samaistumisen elementeistä. Tämä johtuu siitä, että maalaaminen ei ole helppoa. Se haastaa. Se vaatii keskittyneisyyttä ja hiljaisuutta. Maalaus kysyy katsetta, joka ohittaa fantasiat ja ihanteet. Tietenkin tämän aspektin voi ohittaa, jos lähtökohta maalaamiseen on jo jossain muualla. Itserakkauden ongelma ei kumpua omakuvan maalaamisesta, vaan jostain muualta, jota jokaisen on mietittävä itsessään.
Omakuva voi toki olla väline itsetyytyväisyyteen ja turhamaisuuteen. Mutta onko se sitten enää omakuva, vai enemmän kuva omasta fantasiasta? Ostakaa fantasioita ja vieraantukaa itsestänne. Tämä on nopean kulutuskulttuurimme sisältö. Siksi maalauksessa on tavoitteena liike reunoilta sisään, luoda tilaa ja mahdollisuuksia hitaasti katselemiselle, jotta meistä tulisi näkijöitä pimeässä.
kuvittamisella ja maalaamisella. Sen oppii katsomalla hänen teoksiaan.
Freud tuli hieman toista kautta ja on näyttänyt minulle, mitä katsominen voi olla. Mitä tarkoittaa todella katsoa.
MH: Niin, Baconia ja Freudia erottaa se, mitä he maalasivat: edellinen maalasi valokuvista, usein varta vasten otetuistakin, kun taas jälkimmäinen maalasi erinomaisella keskittyneisyydellä ja vahvassa jatkumon kaaressa elävää mallia. Liittyykö tämä ajatukseen siitä, mitä tarkoittaa todella katsoa, hitaasti, syventyen?
VL: Minulle katsomisessa ei ole niinkään kyse siitä, miten katson kohdetta, jota käytän ikään kuin reittinä itse maalaamiseen – oli se sitten valokuva tai elävä malli. Katsomisella tarkoitan sitä, miten asioita katsotaan. Sitä suuntaa. Freud katsoi mielestäni maalauksen kautta mallejaan erinomaisen inhimillisesti. Hän näki maalauksen materiaalisuuden ja värien kautta ihmisen sisintä eri kautta kuin Bacon.
Ymmärtääkseni Freud oli hidas maalari ja työsti pitkään yhtä työtä. Tässä katselun tavassa niin katsominen ulos kuin sisään on hidasta, ja se näkyy Freudin väreissä ja materiaalisuudessa. Kuinka hän asettaa sävyt ja maalimassaan. Se ei ole spektaakkelimaista luonnon jäljittelyä, vaan kyse on, voisinko sanoa, hitaasta ekspressiosta. Baconin kauneus on herkkyydessä ja impulsiivisuudessa, kun taas Freudin kauneus on siinä, kuinka hänen hahmonsa on läsnä ja riisuttu vallan ja aseman jäljistä. En puhu ulkoisista symboleista, vaan puhtaasta preesensistä. Freudin katseen hitaus on mielestäni purkanut asiat kohtaamiseen ja läsnäoloon. Se kulkee reunoilta sisään. Katse ja teko ovat yhdessä kontemplaatiota, hiljaisuutta, hidasta katselua, näkemistä.
MH: Entä omakuvat – ohessa ja vierellä teosten, joissa lähtökohta on arki lasten kanssa. Mikä on omakuvien rooli tai merkitys prosessissa?
VL: Niin, en tiedä aivan tarkkaan, onko omakuva jotenkin perustavanlaatuisesti erilainen, kun se on liitetty maalaamiseen perheestä kuin maalaamiseen vaikka Baconista ja Freudista. Ehkä arki lasten kanssa tuottaa enemmän positiivisia vireitä maalaukseen kuin edellä mainittujen läsnäolo.
Omakuvat ovat paluuta ja yritystä tunnistaa ja paikantaa itseään. Ottaa ja mitata matkaa yhteisöstä yksilöön. Yksilö on yksilö aina yhteisössä. Yhteisö, tässä tapauksessa perhe, tulkitsee ja määrittää minua yksilönä. Samoin maalauksen perinne, esimerkkinä Baconin ja Freudin jättämä jatkumo, määrittää maalaria omalla tavallaan. Vaikka yksinään yksilö hajoaa, pirstaloituu, koska ei ole mihin katsoa ja minkä kautta katsoa, niin yksityistä aikaa myös tarvitaan. Eli omakuvan myötä katson takaisin itseeni eri tavalla, sillä se, kuinka itseään maalaa, voi esimerkiksi näyttää jotakin niistä fantasioista ja sisäisistä vireistä, joita ei välttämättä muuten näe.
Toinen keskeinen asia on ymmärtää, kuinka minä katson itseäni. Mitä minä löydän, kun katson omia kasvojani maalaten? Mitä tapahtuu maalaukselle, kun maalaan itseäni, vai tapahtuuko mitään? Prosessi on kuitenkin intuitiivinen ja omakuvat syntyvät pitkälti intuition myötä. Eli omakuvan rooli voi muuttua prosessin myötä ja kääntyä kokonaan niin, ettei kyse enää ole konkreettisesta omakuvasta.
Omakuvat, samoin kuin teokset vaimostani, ovat kulkeneet mukanani pitkin matkaa. Kyse on dialogista ja siitä, kuinka se kasvaa ja etenee muutosten myötä. Valokuva henkilöstä tai henkilöistä on aloituspiste matkalle ja katsomiselle, joka saa olemuksensa vasta välineen kautta. Palaan taas siihen hitaaseen katsomiseen. Maalaaminen voi tekona nopeutua, mutta katse, sen tulisi hidastua. Lasten ja perheen myötä katse on hidastunut ja näin se tapahtuu luultavasti suhteessa omakuvaankin.
MH: Ei ihan täysin vakavissaan, mutta kuitenkin: eikö ole rasittavaa katsoa alati omaa pärstäänsä? Ja sitten vähän vakavammin: mikä on omakuvan mahdollinen suhde itserakkauteen ja miten siitä umpikujasta pääsee pois?
VL: Oman naaman tuijottelu. Niin, elämme erilaisten taikapeilien eli selfie-kuvien aikaa. Ihmiset näyttävät nauttivan itsensä tuijottelusta ja tämän jakamisesta muille. Erona on se, että maalauksenprosessi vieraannuttaa maalarin maalaamasta vain omaa naamaansa ja kuljettaa katsomaan pois niistä kasvojen piirteistä, tunnistettavuuden ja samaistumisen elementeistä. Tämä johtuu siitä, että maalaaminen ei ole helppoa. Se haastaa. Se vaatii keskittyneisyyttä ja hiljaisuutta. Maalaus kysyy katsetta, joka ohittaa fantasiat ja ihanteet. Tietenkin tämän aspektin voi ohittaa, jos lähtökohta maalaamiseen on jo jossain muualla. Itserakkauden ongelma ei kumpua omakuvan maalaamisesta, vaan jostain muualta, jota jokaisen on mietittävä itsessään. Omakuva voi toki olla väline itsetyytyväisyyteen ja turhamaisuuteen. Mutta onko se sitten enää omakuva, vai enemmän kuva omasta fantasiasta? Ostakaa fantasioita ja vieraantukaa itsestänne. Tämä on nopean kulutuskulttuurimme sisältö. Siksi maalauksessa on tavoitteena liike reunoilta sisään, luoda tilaa ja mahdollisuuksia hitaasti katselemiselle, jotta meistä tulisi näkijöitä pimeässä.
Share this exhibition