TERVETULOA KIRJANJULKISTUKSEEN JA KESKUSTELUUN HELSINKI CONTEMPORARYYN sunnuntaina 20.10. kello 14!
WELCOME TO A BOOK LAUNCH AND DISCUSSION AT HELSINKI CONTEMPORARY on Sunday, October 20 at 2 pm!
Tilaisuudessa keskustelemassa kuvataiteilija Heli Rekula ja professori Hanna Johansson.
Heli Rekulan uusi taiteilijakirja Humalaiset jumalat ja laatikollinen värejä / Drunken gods and a box of colours syventää samannimisessä, Helsinki Contemporaryssa 27.10. saakka esillä olevassa näyttelyssäkin käsiteltäviä teemoja muistamisesta ja muistin rakentumisesta, sekä valokuvaamisesta todellisuutta tallentavana välineenä. Kirja koostuu Rekulan kirjoittamista esseistä ja taiteilijan 30 vuotta sitten kuvaamista valokuvista, näyttelyssä esillä olevien valokuvapohjaisten teosten kuvista sekä Gilbert-nimisen myrskyn kulkua dokumentoivista vanhoista lehtikuvista ja niihin liittyvistä kuvateksteistä.
Heli Rekula on palannut Meksikossa syksyllä 1988 kuvaamansa aineiston pariin. Hän joutui matkallaan myös hurrikaanin tielle, myrskyn silmään, Jukatanin niemimaalla. Pari päivää kestänyt myrsky jätti voimakkaan muistijäljen nuoreen valokuvaajaan, ja matkan tapahtumiin palaaminen nyt, 30 vuotta myöhemmin, tarkastelee sitä, mitkä asiat ja aiheet olivat tuolloin taltioimisen arvoisia, millainen maailma tuolloin oli ja millaisessa todellisuudessa nyt elämme. Kulunut aika on toisaalta tuonut etäisyyttä, toisaalta kuviin palaaminen on ollut luontevaa ja merkityksellistä. Rekula on jo vuosia käyttänyt erilaisista arkistoista hankkimaansa ja keräämäänsä kuvamateriaalia taiteellisen työskentelynsä taustatutkimuksessa. Tähän kokonaisuuteen, nyt julkaistavan taiteilijakirjan sekä näyttelyssä esillä olevien valokuvapohjaisten teosten lähtökohdaksi ja materiaaliksi taiteilija on ottanut käyttöönsä oman arkistonsa aineistoa.
Heli Rekula lukeutuu Suomen keskeisimpiin valokuvaajiin, ja on ollut aktiivinen nykytaiteen kentällä varhaiselta 90-luvulta lähtien. Rekula on pitkän uransa aikana saavuttanut tunnustusta paitsi kotimaassa myös kansainvälisesti. Hän toimi valokuvataiteen professorina Bergenin taidekatemiassa Norjassa vuosina 2009–2015, ja työskentelee nyt vanhempana yliopistonlehtorina Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Rekulan edellinen yksityisnäyttely Linnuntietä nähtiin EMMA Espoon modernin taiteen museossa vuonna 2017.
Taidehistorioitsija, dosentti Hanna Johansson toimii Taideyliopiston Kuvataideakatemian nykytaiteen tutkimuksen professorina. Johansson on aikaisemmin toiminut tutkijatohtorina Kuvataideakatemiassa (2007-2009) sekä tutkijana Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineessa (2000-2005) ja Valtion taidemuseon Kuvataiteen keskusarkistossa (1998-1999). Johansson on opettanut taidehistoriaa ja -teoriaa useissa yliopistoissa ja taidekouluissa. Lisäksi hän on työskennellyt eri museoissa, vapaana kuraattorina ja kriitikkona. Nykytaide, sen luontoulottuvuus ja teoreettinen käsitemaailma ovat Johanssonin keskeisintä tutkimusaluetta. Hän on julkaissut laajasti suomalaisesta ja kansainvälisestä nykytaiteesta.
Taiteilijakirjaa on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Näyttelyä sekä taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto sekä Pohjoismainen kulttuuripiste Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelman myötä.
Heli Rekula’s new artist’s book deepens the themes of remembering and the construction of memories, and of photography as a means of recording reality, also relevant in the exhibition by the same name, on view at Helsinki Contemporary till October 27. The book is comprised of essays written by Rekula, of photographs the artists has taken 30 years ago, pictures of the photography based works in the exhibition, and old newspaper photos and captions documenting the route of the hurricane Gilbert.
Heli Rekula has returned to the material she photographed in Mexico in autumn 1988. On her journey Rekula was caught in the middle of a hurricane, in the eye of the storm, on the Yucatán Peninsula. The storm lasted for a few days and left a powerful impression on the young photographer. Returning to the events of the journey now, 30 years later, is a way of investigating the issues and subjects that seemed relevant then, how the world was, and in what kind of a reality we live now. The passing of time has, on the one hand brought distance while, on the other, returning to these pictures has been a natural, meaningful thing to do. Rekula has for years utilised materials she has collected and acquired from various archives as part of the background studies of her artistic work. For the book now being published as well as for the photography based works in the exhibition, the artist has drawn upon her own, private archives.
The essays in the book are both in Finnish and in English. The discussion in the book launch will be held in Finnish.
Tapahtuma Facebookissa // The event on Facebook >>>
Share this event