Helsinki Contemporaryn syksy 2019
20.06.2019
HELSINKI CONTEMPORARYN SYKSY 2019
Helsinki Contemporaryn syyskausi koostuu vahvoista maalauksista ja tilallisista kokemuksista. Syksyllä gallerian edustustaiteilijoilta Eeva-Riitta Eerolalta, Jukka Korkeilalta ja Heli Rekulalta nähdään odotetut yksityisnäyttelyt. Marras-joulukuussa gallerilla vierailevat viimeksi vuonna 2011 Helsinki Contemporaryssa nähty ruotsalaistaiteilija Astrid Sylwan sekä Inga Meldere ja Mikko Hintz, joiden duonäyttely on taiteilijoiden ensiesiintyminen galleriassa.
Lisää gallerian taiteilijoiden näyttelysyksyn kohokohtia tiedotteen lopussa.
Helsinki Contemporaryn syksyn näyttelyt:
Eeva-Riitta Eerola 9.8.-1.9.
Jukka Korkeila 6.9.-29.9.
Heli Rekula 4.10.-27.10.
Astrid Sylwan 1.11.-24.11.
Inga Meldere & Mikko Hintz 29.11.-22.12.
EEVA-RIITTA EEROLA: THE SHAPE OF THINGS TO COME
9.8.–1.9.
Eeva-Riitta Eerolan (s. 1980) näyttely The Shape of Things to Come koostuu uusista herkällä, hengittävällä otteella liikettä ja läsnäoloa tutkivista maalauksista. Abstrakteissa teoksissa on aistittavissa ihmisen keho ja katseen vuorovaikutus. Galleriasoolon lisäksi Eerola jatkaa yhteistyötä videotaiteilija Jenni Toikan kanssa Ranskassa Maison Louis Carréssa syyskuussa avautuvalla paikkasidonnaisella näyttelyllä.
Eeva-Riitta Eerola valmistui Kuvataidekatemiasta vuonna 2010. Hän on opiskellut myös École nationale supérieure des Beaux-arts'issa Pariisissa. Eerolan teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti, muun muassa Galleri Bo Bjerggaardissa Kööpenhaminassa vuonna 2015 ja Gallery Jausissa Los Angelesissa vuonna 2014. Edellinen yksityisnäyttely Helsinki Contemporaryssa, Senses of the Other, nähtiin keväällä 2017. Eerolan teoksia sisältyy useisiin suomalaisiin julkisisiin kokoelmiin, kuten Kiasman, Saastamoisen säätiön, Sara Hildénin taidemuseon ja Wihurin rahaston kokoelmiin. Eerola työskenteli kansainvälisesti arvostetun ISCP:n (International Studio & Curatorial Program) residenssissä New Yorkissa vuonna 2016, ja vuonna 2017 hänelle myönnettiin Taiken kolmivuotinen työskentelyapuraha.
JUKKA KORKEILA: ONENESS OF PURPOSE
6.9.–29.9.
”Maailma näyttää erilaiselta sateenkaaren lävitse katseltuna. Mitä jos suunnattaisiin katse siihen prismaan, josta valon hajautuminen alkaa, ja ajateltaisiin valon hajaantumisen sijasta sen kokoontumista?” Tämä ja moni muu asia selviää Jukka Korkeilan (s. 1968) Oneness of Purpose -näyttelyn avautuessa, kun Berliinissä ja Oberhessenissä tehdyt teokset pääsevät esille Helsinki Contemporaryssa syyskuussa.
Jukka Korkeila lukeutuu Suomen eturivin taiteilijoihin. Hänet tunnetaan niin kuvasisältöjen kuin maalausperinteiden rohkeasta rajojen rikkomisesta. Korkeila työskentelee Saksassa, Berliinissä ja Oberhessenissä, sekä Helsingissä. Hän edusti Suomea São Paulon biennaalissa vuonna 2004 ja osallistui Prahan biennaaliin vuosina 2003 ja 2007. Vuonna 2014 Korkeila osallistui Bienal del Fin del Mundoon Mar del Platassa, Argentiinassa. Korkeila on osallistunut näyttelyihin laajalti Euroopassa, ja hänen teoksiaan on kattavasti keskeisissä pohjoismaisissa kokoelmissa. Korkeila osallistui vuonna 2017 laajaan retrospektiiviseen näyttelyyn Helsingin taidemuseo HAM:issa sekä Serlachius-museossa Mäntässä yhdessä Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen kanssa. Vuonna 2018 Korkeila oli mukana Luc Tuymansin kuratoimassa Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque -näyttelyssä Antwerpenin nykytaiteen museossa M HKA:ssa.
HELI REKULA: DRUNKEN GODS AND A BOX OF COLOURS | HUMALAISET JUMALAT JA LAATIKOLLINEN VÄREJÄ
4.10.–27.10.
Heli Rekulan odotettu yksityisnäyttely tutkii paikan, kuvan ja muistin suhdetta eri tekniikoin toteutettujen valokuvien ja valokuvapohjaisten teosten kautta. Näyttelyn teosten alkuperä on kolmenkymmenen vuoden takaisessa filmimateriaalissa, jonka Rekula kuvasi Meksikon-matkallaan syksyllä 1988. Taiteilijan edellinen soolonäyttely Linnuntietä nähtiin EMMAssa syksyllä 2017. Helsinki Contemporaryssa Rekulan teoksia oli edellisen kerran esillä vuoden 2013 yksityisnäyttelyssä Hemingwayn puutarhassa / In Hemingway’s Garden, jonka yhteydessä julkaistulle samannimiselle kirjalle myönnettiin Suomen taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto.
Heli Rekula on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija, joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan parissa. Hän on ollut aktiivinen 1990-luvun alusta saakka, ja hänelle on uransa aikana myönnetty lukuisia tunnustuksia, muun muassa Ars Fennica -palkinto vuonna 2002 ja Valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2005. Vuonna 2012 Rekula oli ehdolla Carnegie Art Award -palkinnon saajaksi. Heli Rekula toimi vuosina 2009–2015 valokuvataiteen professorina Bergenissä ja työskentelee tällä hetkellä Aalto-yliopiston vanhempana yliopistonlehtorina.
ASTRID SYLWAN: DAGEN FICK EN ANNAN TON
1.11.–24.11.
Yhden keskeisimmistä ruotsalaisista nykymaalareista, Astrid Sylwanin (s. 1970), yksityisnäyttely nähdään Helsinki Contemporaryssa marraskuussa. Sylwan on esiintynyt laajalti pohjoismaissa, hänelle on myönnetty kotimaassaan useita arvostettuja palkintoja ja apurahoja. Sylwan tunnetaan vahvan ekspressiivisistä maalauksistaan, joissa rohkeat värit johtavat abstrakteja muotoja. Taiteilija käyttää maalauksessaan värin fyysistä olemusta ja kerrostaa, raaputtaa ja kaataa maalia kankaalle. Sylwanin uusista teoksista koostuvan näyttelyn nimi on Dagen fick en annan ton.
Astrid Sylwan valmistui Ruotsin taideteollisesta korkeakoulusta Konstfackista vuonna 2005. Hänen teoksiaan sisältyy lukuisiin julkisiin kokoelmiin, muun muassa Moderna museetin, Statens konstrådin ja Malmön taidemuseon kokoelmiin. Tukholmassa työskentelevä taiteilija on toteuttanut myös julkisia taideteoksia, muun muassa Tukholman vuonna 2017 valmistuneen Citybanan keskusrautatieasemalle.
INGA MELDERE & MIKKO HINTZ
29.11.–22.12.
Latvialaisen Inga Melderen (s. 1979) ja saksalais-suomalaisen Mikko Hinzin (s. 1974) teoksia nähdään joulukuussa ensimmäistä kertaa Helsinki Contemporaryssa. Uusista maalauksista koostuva duonäyttely rakentuu dialogina kahden tekijän, teosten ja galleriatilan välillä. Helsingissä työskentelevien taiteilijoiden ensimmäinen yhteisnäyttely nähtiin vuonna 2011 Riiassa ja Tallinnassa, minkä jälkeen kumpikin on esiintynyt yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti.
Inga Meldere on opiskellut Latvian yliopistossa ja Latvian taideakatemiassa, sekä työskennellyt tutkijana Jan Van Eyck -akatemiassa Maastrichtissa vuosina 2013 ja 2014. Parhaillaan hän suorittaa maalauksen maisterintutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Melderen teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa jakansainvälisesti muun muassa New Yorkissa, Chicagossa, Riiassa ja Lontoossa. Hänen teoksiaan sisältyy muun muassa Kiasman ja Latvian kansallismuseon kokoelmiin.
Mikko Hintz on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Royal Danish Academy of Fine Artsissa Kööpenhaminassa. Hintz on valmistumisestaan asti esiintynyt lukuisissa näyttelyissä Suomessa, Baltiassa ja Pohjoismaissa. Hänen teoksiaan lukeutuu useisiin julkisiin kokoelmiin, kuten Kiasman, HAMin, Baden-Badenin Frieder Burdan taidemuseon ja Helsingin Kaupunginmuseon kokoelmiin.
Share this news