HELSINKI CONTEMPORARYN KEVÄT 2021
Helsinki Contemporaryn kevätkausi 2020 pureutuu ihmisen ja luonnon suhteeseen sekä ihmisyyden kysymyksiin niin maalauksen, valokuvan, veistoksen, liikkuvan kuvan kuin äänen keinoin. Kevään kalenteri koostuu odotetuista yksityisnäyttelyistä gallerian edustustaiteilijoilta Anderssonilta, Immoselta, Hautamäeltä ja Perssonilta sekä ensimmäistä kertaa galleriassa nähtävältä Jonna Kinalta.
5.–28.2. Ville Andersson: Desert Music
Ville Andessonin yksityisnäyttely Desert Music koostuu aavikon avaruudessa syntyneistä valokuvista, piirustuksista, digitaalisesti tuotetuista kuvista ja viinyylitarralla toteutetuista teoksista. Taiteilijan työskentelyprosessi on ollut intuitiivinen, tekniikasta toiseen vaihtelevat koot, tiheydet ja tekstuurit luovat kokonaisuudelle hallitun rytmin ja intensiteetin. Monesti abstrahoitujen teosten lähtökohdat ovat jylhässä luonnossa – auringonsäteissä, dyyneissä ja kalliomuodostelmissa. Ihmishahmon puuttuminen teossarjasta synnyttää korostuneen läsnäolon tunteen; ajattomalla ja paikattomalla aavikolla aistittavat ihmisen jäljet soivat hiljaisina kaikuina korvissamme.
Ville Andersson (s. 1986, Pernaja) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2012, hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Helsinki Contemporaryssa nähtiin samana vuonna. Andersson nimettiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2015. Taiteilijan teoksia on esitetty laajalti Suomessa ja ulkomailla, muun muassa EMMA – Espoon modernin taiteen museossa; The National Art Centerissä Tokiossa; Vitraria Glass +A Museumissa Venetsiassa; Weserburg Museum für Moderne Kunstissa Bremenissä, Saksassa; Centrum för Fotografissa Tukholmassa ja FOMU – Fotomuseum Provincie Antwerpenissa, Belgiassa. Anderssonin teoksia on mm. Saastamoisen säätiön, Nykytaiteen museo Kiasman, Amos Anderssonin taidemuseon, Pro Artibuksen ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmissa. Taiteilijan tuleviin ja viimeaikaisiin projekteihin lukeutuvat muun muassa painatukset Tampereen uusien raitiovaunupysäkkien katoksiin, Keravan terveyskeskuksen perhehuoneisiin toteutettavat taideteokset, Akateemisen kirjakaupan graafinen ilme 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, teos Helsingin Juhlaviikkojen Open Art Gallery -hankkeeseen, seniorikoti Folkhälsanin visuaalisen identiteetin suunnittelu, Postin Art Post II -postimerkkisarja ja astiaston kuosin suunnittelu Arabialle. Anderssonille myönnettiin vuonna 2020 The Wattermill Centerin Inga Maren Otto Fellowship -stipendi.
5.3.–4.4. Kati Immonen: Overgrown
Vesivärimaalausta tekniikkana työskentelyssään uudistavan Kati Immosen näyttely Overgrown pureutuu luonnon ja ihmisen, rakennetun ympäristön ja ikiaikaisen uudistusvoiman suhteeseen. Näyttelyssä ihmisen rakentamat symbolit: suurmiesten patsaat ja uima-altaat – hyvän elämän rakennuspalikat, tulevat kasvillisuuden valtaamiksi ja muuntautuvat luonnon monumenteiksi. Immonen pohtii teostensa kautta historian katoavaisuutta ja ihmisistä riippumatonta luonnon lohdullista elinvoimaa ja vääjäämätöntä kiertokulkua. Kokonaisuus koostuu paperille toteutetuista teoksista sekä piirrosanimaatiosta.
Kati Immonen (s. 1971) valmistui kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta vuonna 1997. Hänen teoksiaan on ollut laajalti esillä Suomessa ja ulkomailla, viimeksi mm. Almost Perfect -galleriassa Tokiossa, Auran Galleriassa, Turussa, Nordiska Akvarellmuseetissa, Skärhamnissa Ruotsissa, Rovaniemen taidemuseossa ja Wäinö Aaltosen museossa. Immosen teoksia sisältyy useisiin suomalaisiin julkisiin kokoelmiin sekä Nordiska Akvarellmuseetin kokoelmaan. Immonen on toteuttanut useita julkisia taideteoksia ympäri Suomen, viimeisimpänä Jyväskylään, sairaala Novaan. Taiteilija on luonut myös lukuisia kirjan kansiteoksia ja kuvituksia ei julkaisuihin.
9.4.–2.5. Jonna Kina: After Life
Kuvan, äänen ja kielen risteyskohdissa työskentelevän Jonna Kinan yksityisnäyttely After Life täyttää huhtikuussa Helsinki Contemporaryn. Taiteilijan uusissa teoksissa yhdistyvät taidehistorialliset kerrostumat sekä elämän ja kuoleman raja-alueiden tutkiminen runouden, säveltaiteen ja arkeologian keinoin. Muinaisten esineiden tarinat ja tunnustukselliset fragmentit johdattavat ikiaikaisten ihmisyyden kysymysten äärelle. Miten elämme, mitä meistä jää jäljelle ja kuka kuuntelee? After Life on kansainvälisesti tunnustetun Kinan ensiesiintyminen Helsinki Contemporaryssa.
Jonna Kina (s.1984) on valmistunut Kuvataideakatemiasta sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvauksen laitokselta. Hän on opiskellut myös New Yorkin School of Visual Artsissa sekä Bezalel Academy of Art and Designissa Jerusalemissa. Kinan teoksia on nähty laajasti kansainvälisissä näyttelyissä ja festivaaleilla, mm. Tokyo Photographic Art Museumissa, Berlinale Forum Expanded Cinema Programissa Berliinissä, Kumu-taidemuseossa Tallinnassa, Kunsthal Charlottenborgissa Kööpenhaminassa, EMMA – Espoon modernin taiteen museossa, Galleria delle Carrozze di Palazzo Medici Riccardissa Firenezessä, Musée de l’Elyséessä Lausannessa sekä Rotterdamin kansainvälisillä elokuvafestiviaaleilla. Nordisk Panorama valitsi Kinan teoksen Arr. for a Scene parhaaksi pohjoismaiseksi lyhytelokuvaksi 2017 ja samana vuonna hänet nimitettiin ehdolle VISIO Young Talent Acquisition Prize -palkintoon Firenzessä. Kinan teoksia lukeutuu useisiin julkisiin kokoelmiin Suomessa ja kansainsälisesti, kuten Musée de l’Elyséen, Fundación RAC – Foundation of Contemporary Artin, Kiasman, HAM – Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Levallois'n kaupungin, Sara Hildénin taidemuseon ja Suomoen valokuvataiteen museon kokoelmiin.
7.–30.5. Ilari Hautamäki: Spirit
Ilari Hautamäki tuo keskelle kevättä elämäniloisen, värikylläisen näyttelykokonaisuuden. Taiteilijalle tuttuun tapaan maalausten muotokielessä keskustelevat orgaaniset ja geometriset elementit, esittävä ja abstrakti. Vuoropuhelussa muodostuu teosten sisäinen jännite, kuvat hajoavat tullakseen yhteen maalauksen tapahtumassa. Näyttelyssä nähdään niin kankaalle kuin paperillekin toteutettuja teoksia, joiden värimaailmoissa vuorottelevat kylmien ja lämpimien sävyjen syvyydet.
Ilari Hautamäki (s. 1983) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta 2011 ja on sen jälkeen esiintynyt aktiivisesti ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä, muun muassa HAM-galleriassa vuonna 2017. Ryhmänäyttelyitä on ollut mm. Mäntän kuvataideviikoilla Mäntässä, Hämeenlinnan taidemuseossa, Jyväskylän taidemuseossa sekä Nuorten näyttely Helsingin Taidehallissa. Vuosina 2018-2019 Hautamäki oli mukana Kosketus-näyttelysarjassa Tornion taidemuseossa, Seinäjoen taidehallissa ja Pro Artibuksen Sinnessä Helsingissä. Hänen teoksiaan on edustettuna mm. HAM – Helsingin taidemuseon, Hämeenlinnan taidemuseon, HUSin ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmissa.
4.6.–4.7. Roland Persson
Ruotsalaisen Roland Perssonin näyttely täyttää kesäkuussa Helsinki Contemporaryn havainnointikykymme rajoja haastavilla veistoksilla. Kotimaassaan ennen kaikkea julkisista teoksistaan tunnettu taiteilija jatkaa silikonin parissa työskentelyä. Uudessa näyttelyssä arkipäiväisetkin esineet ympäröivästä maailmastamme muotoutuvat uudestaan leikittelemään havainnoillamme ja haastamaan suhteemme luontoon ja otaksumaamme todellisuuteen.
Roland Persson (s. 1963) asuu ja työskentelee Tukholmassa. Perssonin teoksia on esitetty näyttelyissä Pohjoismaissa, Venäjällä, muualla Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa hänen teoksiaan on nähty muun muassa Amos Andersonin taidemuseossa, Finlayson Art Areassa Tampereella, Kiasmassa ja EMMA Espoon modernin taiteen museossa. Persson on tehnyt Ruotsissa lukuisia julkisia taideteoksia, kuten Umedalenin veistospuistossa sijaitseva Untitled sekä Örebron kaupungin keskustaa komistava Rinnande mönster. Taiteilijan teoksia löytyy Suomesta muun muassa Amos Andersonin taidemuseon, EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmista sekä lukuisista ulkomaisista kokoelmista.
7.7.–1.8. Ryhmänäyttely Selected Works
Helsinki Contemporaryyn ripustetaan näyttely myös tulevan heinäkuun ajaksi, kun järjestyksessään toinen Selected Works -kokonaisuus tuo galleriaan valikoiman ajankohtaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Näyttelyssä nähdään muiden muassa kesällä ensimmäistä kertaa järjestettävään Helsinki Biennaaliin kutsutun Tuomas A. Laitisen uusi videoteos. Tiedotamme kevään mittaan lisää monipuolisesta kesän ohjelmasta-
Share this news